25 de febr. 2016

Entrevista Víctor Borrás (primera part): "En aquesta legislatura no han canviat res de les decisions en matèria d’economia, hisenda i patrimoni de la passada legislatura, que des de la meua competència vaig impulsar".

Parlem via e-mail amb Victor Borrás, Economista, cap de llista i portaveu del PSPV-PSOE, regidor delegat d'Economia, Hisenda, Patrimoni, Participació Ciutadana i Serveis Socials en la passada legislatura i regidor, junt amb la seua companya de partit, Pilar Altur en la legislatura actual.
VALORACIONS I REFLEXIONS
Sr. Borrás, breument, quins van ser els seus inicis en política i per què?
L’any 2007, vaig entrar a formar part de la candidatura del PSPV de Tavernes. Ho vaig fer perquè la situació que es vivia tant a Tavernes com a tot arreu del País Valencià, no m’agradava. Tots els casos de corrupció que avui són públics, estaven produint-se des de fa molts anys i vaig pensar que era el moment de donar un pas endavant i participar de forma activa, per intentar fer la nostra societat un mica millor, sobre tot en temes i àrees d’igualtat d’oportunitats, en defensa dels més desfavorits, i treballar per millorar la relació de l’ administració amb els ciutadans.
Vosté va ser un dels principals protagonistes del pacte tripartit que ha dut a Jordi Juan a arribar a la majoria absoluta actual. Quina valoració fa vostè des de la distància que aporta el temps i els fets que han ocorregut? Pensa que Compromís es va aprofitar i va rendibilitzar eixe pacte de govern?
Jo no he fet que el Sr. Juan aconseguira majoria absoluta, de fet, li assegure que no li vaig votar. Però si que ho van fer la majoria dels veïns i per això la té. La passada legislatura des del grup municipal socialista, Carmen Canet, Pilar Altur i jo, ens dedicàrem a treballar molt i sense tindre en compte la publicitat de la feina feta. L’arxiu esta ahí, qualsevol persona pot entrar i veure les actes del plenaris i es pot comprovar que la majoria de les propostes i punts resolutius que van anar al plenari eren propostes que emanaven de les regidories de responsabilitat socialista, superant àmpliament les que duia Compromís, tot i que tenien més regidors.
En la passada legislatura uns ens dedicàrem a treballar i altres a fotografiar qualsevol moviment. Compromís estava més pendent de fer publicitat que de donar contingut a les seues àrees. Ara tenen majoria i en tot el temps que duguem de legislatura, no hi ha pràcticament cap iniciativa política als plenaris, la majoria són tramis administratius. Això ocorre simplement, perquè l’actual govern no tenia programa, ni ara mateix té cap projecte polític. Anem a viure la legislatura dels referèndums, de les consultes i demanar a qui siga que els aporte propostes, precisament tot, per eixa mancança que tenen. Tavernes és una ciutat en stand by.
L'èxit contra la moció de censura de l'any 2013 va ser un triomf de Compromís amb treball socialista, com diuen en diferents cercles socials del poble?
Jo no crec que fora èxit de ningú. Es va fer complir la llei. Va ser una interpretació exacta i literal de la normativa, i així ho diuen els jutjats. Qui millor parat va eixir va ser la ciutat, que no va tindre que patir cap canvi de govern.
Les paraules prepotència I autoritarisme s'han repetit i molt, tant per vostés com pel grup municipal del PP, la trànsfuga Vercher i en diferents nivells també en les xarxes socials. Estan dient que hi ha dues cares del nostre alcalde?
Jo personalment no recorde haver-les utilitzat, però si que les he escoltat sovint. Pense que, qui ha de recórrer a eixes formes és perquè no té cap argument, ni capacitat per convèncer amb la paraula i el raonament, i l’única forma que té, per aconseguir els seus propòsits és fent ús de la posició d’autoritat. La història està plena de personatges que han utilitzant eixes ferramentes intentant així amagar les carències i els complexes que tenien. Qualsevol persona que ha tingut un tracte pròxim al Sr. Juan, o assisteix a algun plenari pot fer la seua pròpia valoració.
Liquidació amb superàvit del pressupost, presentació de pressupostos amb tots els informes favorables de la Intervenció, canviar el sentit del romanent de tresoreria que la passada legislatura va passar a ser positiu, acurtar el període mitjà de pagament a proveïdors, entre d'altres són els miracles econòmics que van estar acaparats per Jordi Juan, i que vostè sempre ha defensat com a propis de la seua Regidoria. Pensa que Compromís va saber vendre millor el peix, que disposava d'un millor aparell propagandístic i va fer seus, eixos èxits?
Sóc economista amb un Màster en Tributació i la meua carrera professional s’ha desenvolupat duran 15 anys en eixe àmbit i dins d’eixa especialitat. Les àrees d’economia i hisenda les conec amb profunditat, tenia i tinc molt clar quin era el camí per millorar la situació de l’Ajuntament. I així ho vaig fer, formava part de la meua responsabilitat i del meu treball, vetllar pel interessos generals i no pels personals.
En aquesta legislatura no han canviat res de les decisions en matèria d’economia, hisenda i patrimoni de la passada legislatura, que des de la meua competència vaig impulsar. No sé quantes aportacions noves hi haurà, o si la continuïtat de les decisions i formes de treball implantades sota la meua responsabilitat seran la política econòmica de Compromís.
Realment, i amb sinceritat, perquè es va trencar el pacte de govern l'any 2014? Van tirar de la corda fins que es va trencar, d'una banda i de l'altra?
Els interessos del Sr. Juan i Compromís eren impulsar la seua carrera política i capitalitzar els bons resultats en matèria econòmica. Eixos resultats foren els millors i més destacables, no sent comparables a la resta de les àrees capitalitzades per ells, per això necessitaven apartar-nos i dedicar-se a parlar de les competències dels socialistes. També ho feren amb el Festivern, que el primer any tenien reticències a què es duguera a terme, però després en veure el resultat i la bona acollida que va tindre volgueren capitalitzar-lo. Arribaven les eleccions i els costava molt parlar de les hores extres invertides i de productivitat a la Policia, els nomenaments del personal de FCC, contractes a empreses familiars de regidors, la desaparició de pistoles de les taquilles dels agents i de la denuncia per prevaricació en contra de l’alcalde per llevar multes, les productivitats generalitzades a treballadors de l’Ajuntament prèvies a eleccions .........la veritat, els resulta difícil explicar alguna cosa bona o positiva que els deixara en bon lloc. Utilitzaren l’excusa dels pressupostos, quan sabíem que no era possible de cap manera aprovar-los, i als fets em remet. Crec que va ser una maniobra de distracció, enganyaren i molts van caure en la trampa del victimisme.
(continua)

2 comentaris:

  1. "... entre d'altres són els miracles econòmics que van estar acaparats per Jordi Juan..." Sr. Periodista, un miracle es lo que fa ver Jesucrist tragent pa i peixos d'una cistella pero pujar els impostos i no gastar ni un "calé" al poble per sanejar hisenda tots saben fer-ho.

    ResponElimina
  2. Si home sí, ara resultarà que els ciutadans de Tavernes son babaus i es van deixar enganyar per fotos : Ai mareeee !! Seguix així Víctor, que vas be.

    ResponElimina