23 de des. 2011

Sols una política transparent evita la corrupció

L’Ajuntament de Tavernes aprova per unanimitat ampliar i consolidar el Reglament de Participació Ciutadana de 1990 amb el Fòrum de Participació. 

 La proposta de modificació del Reglament Municipal de Participació Ciutadana s’ha realitzat per a poder introduir-hi la figura del Fòrum General de Participació Ciutadana i complir un dels objectius principals de l’equip de govern: implicar activament els veïns en el dia a dia del consistori


La proposta de modificació presentada per la regidora de Participació Ciutadana, Karina Vercher, va ser aprovada per unanimitat de tota la corporació municipal en la passada sessió plenària celebrada en l’ajuntament de Tavernes.
Per a la regidora de Participació, Karina Vercher, “el Fòrum de Participació ens servirà per a conèixer en temps real l’opinió dels ciutadans respecte a les polítiques que estiguen duent-se a terme, i ens permetrà posar en marxa tot allò que des del punt de vista dels ciutadans és important per al bon funcionament del poble. A més, es podran recollir idees i propostes per a millorar aspectes de la ciutat, com ara la mobilitat urbana. Hi haurà més transparència i més democràcia, els processos no es limitaran a 30 dies per a consultar i presentar al·legacions, bé siguen temes de gran repercussió o bé temes més concrets, com l’escoleta de la platja”.
El Reglament de Participació fou creat per acord plenari el 5 de novembre de 1990 i modificat el 12 d’agost de 2002. Com que en l’any 2008 la Llei de Participació Ciutadana va aportar noves figures de participació, com ara els fòrums ciutadans, i el 3 de juliol d’enguany la figura del fòrum general, calia introduir les noves figures en el Reglament Municipal, amb la qual cosa es marquen les bases d’aplicació real que fins ara no havia tingut. Fòrum General de Participació Ciutadana
L’Ajuntament de Tavernes ha decidit crear el Fòrum General de Participació Ciutadana amb l’objectiu de debatre i aconseguir conclusions sobre els efectes d’una política pública. Estarà format per ciutadans i persones expertes en la matèria, a fi de dotar-los de major rigor tècnic i objectivitat.
L’alcalde de Tavernes, Jordi Juan ha destacat que “estem complint els nostres compromisos de fer una política més participativa perquè estem convençuts que en una democràcia real el ciutadà té dret a participar en les decisions que es prenen en el seu poble. Els veïns tenen el dret a participar en la vida política de la ciutat i nosaltres, com a governants, tenim l’obligació d’escoltar-los”.
El Fòrum estarà dividit en diferents taules: a) Taula d’Economia, Foment Local (Turisme i Ocupació) i Comerç; b) Medi Ambient, Ordenació del Territori i Protecció del Patrimoni Natural; c) Mobilitat, Espai Públic i Trànsit; d) Agricultura; e) Serveis Públics (Educació, Benestar Social i Sanitat) i f) Cultura, Esport i Joventut.
Cada taula estarà presidida per un membre elegit democràticament entre els seus components, que actuarà d’enllaç entre la taula i el Fòrum General.
Així, la composició del Fòrum General serà la següent: president, el regidor d’àrea corresponent; vicepresident, un regidor de l’Ajuntament; secretari, un tècnic del departament de Foment Local; i, com a vocals, els presidents de cada una de les sis taules.
Enquestes de participació
L’Ajuntament de Tavernes és conscient del dret i el deure dels veïns de participar en la gestió municipal de manera que la transparència siga la línia a seguir.
Este objectiu té viabilitat real mitjançant els fòrums de consulta, grups de ciutadans o representants d’entitats ciutadanes triats democràticament, els quals poden ser convocats per l’Administració per a debatre i traure conclusions sobre els efectes d’una política pública.
El Reglament preveu, segons l’article 71 de la Llei 7/85, la possibilitat de sotmetre a consulta popular els assumptes de la competència pròpia municipal i de caràcter local que siguen d’especial rellevància per als interessos dels veïns, llevat dels relatius a la hisenda local.
Un dels primers temes en què s’està aplicant el reglament és en l’enquesta de participació i opinió de la viabilitat de l’escoleta municipal de la platja de Tavernes. Hi ha obert un fòrum de participació ciutadana per a conéixer l’ús i la necessitat i voluntat dels ciutadans sobre esta qüestió. A més, hi ha el Pla de Mobilitat Urbana Sostenible, un projecte a llarg termini que canviarà profundament la manera d’entendre la relació dels veïns amb l’entorn urbà.
L’Ajuntament de Tavernes està aconseguint en temps real les opinions, crítiques i les diferents propostes i solucions dels ciutadans als temes plantejats.
Igualment, en eixa línia està treballant per a complir el títol primer, referent a la informació municipal, tal com es va aprovar en 1990. S’hi indica clarament que l’Ajuntament informarà la població de la seua gestió a través dels mitjans de comunicació social i mitjançant l’edició de publicacions, fullets, bans, col·locació de cartells, tanques de publicitat, projeccions de vídeos, organització d’actes informatius, edició d’un butlletí informatiu municipal, etc. 
font:tavernes.es

3 comentaris:

  1. Enrique Estruch i Ferrando23 de desembre del 2011, a les 9:33

    Desde el meu colectiu politic local vos dic conteu amb nosaltres.

    ResponElimina
  2. ALGO SE ESTA MOVIENDO EN TAVERNES.

    Hay muchos ciudadanos en general, y de Tavernes en concreto, que no están contentos con lo de siempre, de que en Tavernes desde las últimas elecciones sólo oyamos el " y tú más" entre PP y tripartito, que la oposición no sea constructiva y que el gobierno no cuente con esta, el último ejemplo lo tenemos en Vergeret, venga tirarse mierda unos a otros , en vez de cogerse del brazo e ir todos juntos con una propuesta o unas alegaciones conjuntas y al mismo tiempo, en vez de acusarse mútuamente de ser los culpables del problema.

    PUES YO LES DIGO :

    No solo los ciudadanos se pueden presentar a unas elecciones sí o sí en un partido, caben también las agrupaciones ciudadanas, en Tavernes sólo 500 firmas y 20 candidatos.

    En las últimas locales los independientes recogieron más de 550 votos.

    Y algunos estamos dispuestos a promoverlas:
    si algún/a concejal/a está dispuesto a unirse a nosotros antes de que la mierda le llegue al cuello, los hay que se van a ahogar y pronto, tanto en el gobierno como en la oposición, en cuanto se aclare quién llevó la denuncia de lo de Vergeret a los medios de comunicación, estamos cerca, muy cerca, de saberlo y lo haremos público, no lo dudeis.

    El que avisa no es traidor.

    ResponElimina
  3. Carina si que está treballant de calent i guanyanse el sou, puc donar fe.

    ResponElimina