29 de nov. 2011

Article d'opinió

Feixisme

Feixisme : Sistema que discrimina a una persona o grup d'elles per raons ideològiques, de raça, religió o altre qualsevol diferencia. Cabria incloure la llengua o cultura.

Feixistes : aquell que creu en eixe sistema o l'aplica en el dia a dia.

Per lo tant n'hi haurien varis tipus de feixisme:

Per raons de ideologia : Abarca des-de el nazisme alemá, passant pel franquisme, fascisme italià o qualsevol dels dictau-rets que tant es donen en l'africa subdesarrollada o en el mon àrab, com Obiang en Guinea o els reis saudís, fins el estalinisme o el regim comunista de Pol-Pot a Camboia.

Per religió : des de qualsevol país àrab islamista radical, com pot ser Iran o l'antiga Afganistan cuant manaven els talibans, hasta el nazisme alemá, contra els jueus.

Per raça : el nazisme alemá o el tracte que donaren els japonesos als habitants dels països ocupats per ells en la segona Guerra mundial, també cabria el cas de Sudán o de les matances de Ruanda.

Per llengua : No cal anar mes lluny :el que practica el franquisme a Espanya , prohibint qualsevol llengua que no fora la del imperi, fora del us popular, o la dels russos en l'antiga unió Soviètica, imposant la seua llengua als països ocupats com Georgia, Xexenia ...

Per cultura : els dos anteriors exemples caldrien també en este cas, a més del països islàmics radicals o alguns països africans, com el cas de Sud-àfrica en el apartheid, que emglobaría al mateix temps varis dels prototipus anteriors (raça, religió...).

Per lo tant, abans D'Acusar a algú de feixiste, penseu molt bé el perquè eu feu, no siga cossa que s' esteu auto-definint amb aixo i caigau vosaltres també en ell, sense adonar-sen.

El nacionalisme esta bé, però amb les seues justes mesures, cuant es radicalitza, com tot, pot caure en un dels camps anteriors. Pareu-se a pensar-ho.

Enrique Estruch i Ferrando

5 comentaris:

  1. Pensem que el fet de radicalitzar qualsevol postura, pot dur a una manca de flexibilitat i de diàleg. La radicalitat cap un o altre sentit sol ser causa de problemes socials i polítics.
    El tema del nacionalisme és molt ample i complex. En principi, tots els països del món solen tindre un acusat sentir nacionalista.

    ResponElimina
  2. Quin poc trellat de raonament!

    ResponElimina
  3. Gracies per ser tan lliures i publicar-ho, que deprenguen altres.

    ResponElimina
  4. Pues ja sabem que son els del bloc. Gracies per aclarir ho.

    ResponElimina
  5. He conseguit el que volía al enviar estos articles a Diari Valldigna : que debatim, a favor o en contra, peró que debatim i reflexionem.Espere més opinions.

    ResponElimina