27 de febr. 2017

NdP Ajuntament Benifairó: BENIFAIRÓ RET HOMENATGE A LA PRIMERA DONA REGIDORA

Les celebracions del Dia de la Dona, aquest any serà bastant especial al poble de Benifairó. Després de 79 anys de silenci i cap tipus de reconeixement públic, es retrà homenatge a la primera dona regidora a Benifairó. Conxa Fons Blai, va prendre possessió del càrrec de regidora el 9 de setembre de 1938, en plena Guerra Civil, en un moment on el decurs dels esdeveniments ja deixaven veure quin seria el final. Però tanmateix, va fer un pas al davant i acceptà formar part del consistori, esdevenint així la primera dona. Va fer-se càrrec de la regidoria d’educació -en la terminologia de l’època «sindicatura de primeres instruccions»- i formà part com a vocal de la comissió de sanitat.
Conxa Fons, s’uneix així al reduït nombre de dones que formaren part dels ajuntaments republicans a la Safor, junt amb l'alcaldessa Rosa Estruch Espinós i la bellreguardina Rosa Seguí. Des del consistori benifaironer expressen «la seua sorpresa al poder comprovar que a la II República va haver-hi una dona regidora, però més sorprenent encara el silenci i l’oblit pràcticament total d’aquest fet. Òbviament, el silenci primer, i el posterior oblit forçat per la por, va ser una eina indispensable perquè el feixisme espanyol pogués construir una narració històrica a la seua mesura. Rescabalar la memòria, desfer l’oblit, ha de ser una de les tasques que s’han de portar a terme per normalitzar la visió que tenim del segle XX, especialment amb la història de les dones.»
Seguit de l’acte d’homenatge hi ha programada l’actuació de l’actriu Maria Juan, amb la seua obra «em-prenyada». Una comèdia on la popular actriu alcoiana, amb el paper d’una actriu prenyada i emprenyada, posa potes amunt la societat en què vivim, des del punt de vista d’una dona a les vespres de ser mare.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada