1 d’oct. 2018

NdP del CETV: Retirats més de 20 kg de l'avenc del Marbre

El passat diumenge 23 de setembre membres de la Secció Espeleològica del Centre Excursionista de Tavernes de la Valldigna (CETV), realitzaren la neteja de l’Avenc del Marbre. Una cavitat localitzada a les proximitats de la Font del Barber, al terme municipal de Benifairó de la Valldigna.

Si bé és cert què, avui dia, la creixent generació de residus derivats de l'activitat humana constitueix un greu problema social i ambiental val a dir que, el fet de llançar tota mena de residus a les cavitats, que conformen la riquesa natural i espeleològica de la nostra Valldigna, no és nou d’avui dia, malauradament és un costum bastant arrelat a la nostra societat. No som conscients del que suposa aquesta problemàtica, que entre altres, pot arribar a canviar el xicotet equilibri de l’ecosistema de la cavitat o la contaminació de les aigües subterrànies a causa de la filtració dels lixidiats i que posteriorment podem arribar a beure.


Els espeleòlegs baixaren els cinquanta metres de profunditat per tal de recollir al voltant de vint quilograms de fem (plàstics, garrafes d’aigua, poals, vidre i una infinitat de llaunes de conserva i cervesa). Paga la pena aquest esforç ja que, l’avenc del Marbre es troba localitzat al damunt d’una fractura o “diaclasa” entre dos immensos blocs de marbre; per aquesta peculiaritat, es tracta d’una cavitat única a la Valldigna.


Des de la Secció d’Espeleologia del CETV volem agrair als diferents espeleòlegs i voluntaris l’esforç realitzat a la neteja, al Centre Excursionista pel material emprat i a Protecció Civil d’Alzira per ajudar a retirar els residus extrets de la muntanya. Tot fet de manera desinteressada, amb el propòsit de preservar la riquesa espeleològica de la Valldigna.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada