18 de des. 2015

Vot en blanc, vot nul, abstenció...a qui beneficies quan utilitzes estos vots?

Pel carrer estem escoltant a molts veïns que no tenen clar que passa amb el seu vot si decideixen utilitzar el vot en blanc, el vot nul o simplement abstenir-nos. Partint de la premissa que tots els ciutadans tenim el nostre dret al vot, cadascú és lliure de votar l'opció política que més li agrade. Però de vegades, pot donar-se el cas que cap de les propostes que es presenten no són de la nostra satisfacció i, no obstant això, volem exercir el nostre dret al vot. Hi ha molts dubtes al respecte. Fins i tot, podria donar-se el cas que el nostre vot en blanc podria beneficiar el o els partits que no ens agraden i als quals no votaríem mai.
Que passa quan votem en blanc? Quan votem en blanc, és a dir, dipositem un sobre BUIT en l'urna, el nostre vot no s'assigna a cap partit, però si computen en el resultat final, El vot en blanc és suma al total de vots emesos i són tinguts en compte pel repartiment dels escons. El vot en blanc perjudica clarament als partits xicotets o minoritaris i beneficia als partits majoritaris.
Que passa si votem nul? El vot és nul quan votem una papereta sense sobre, quan dins d'un sobre hi ha altre element diferent d'una papereta vàlida, quan hi ha dues o més paperetes de diferents partits, continguen anotacions, escrits, ratlladures, etc. El vot nul NO COMPUTA en el resultat final, ni afecta els escons finals. El vot nul no beneficia als partits majoritaris,
Abstenir-se de votar o no participar és el mateix. L'abstenció és considerada aliada dels partits de dreta en detriment dels partits d'esquerra, que és mobilitzen menys en les eleccions.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada