30 de gen. 2015

ARTICLE D'OPINIÓ: L'EXPLOTACIÓ DELS COLLIDORS



A València la taronja és una manera molt comuna d'explotació, és una poca vergonya el que passa ja fa temps, però pareix que cada vegada més.
Les E.T.T's, eixe invent fet per a beneficiar a empreses i fotre als treballadors té molt que veure en aquesta nova moda d'explotar al treballador, però no acaba ací el problema.
Conec a gent que ha treballat a través de E.T.T i ha estat de sol a sol treballant durament per a guanyar 20 euros, 15 euros.. Una poca vergonya. De vegades no ixen ni a 2 euros l'hora.
Un tema que m'indigna enormement és que per si no fóra poc que el govern s'encarrega sempre de beneficiar als que més tenen i de llevar-li cada vegada més al poble treballador, per si no fos prou trist i injust aquest fet, alguns dels que més tenen en un poble volen aprofitar-se dels que tenen menys, poc o res.
Hi ha molta gent que no té feina i es troba en molt mala situació o gent que tinguent feina, a causa de les precàries situacions laborals de l'època actual, no té per passar tot el mes i demanen les taronges que els collidors han deixat a terra per portar-les a les peladores, que cada vegada hi ha més, potser per culpa dels almagasenes de taronja.
El tema és que hi ha gent que furta eixes taronges, però altra gent es preocupa de buscar al propietari o inclús els propietaris els busquen a ells perquè arrepleguen eixes taronges que ells no volen i van a deixar perdre i tindre l'hort net. Fins ací bé, però el problema és que aquestes persones a qui no els fa cap falta eixes taronges i les quals no estan faltes de dines precisament, volen que pagues eixes taronges de terra i a poder ser de seguida i abans de saber els dinés que trauràs d'aquestes, ja que si estan podrides ja no valen per a res, a més els preus de la taronja varien i de vegades penses que el caixó és a 1'80 i ja ha baixat fins a 1'oo euro. Que et pots informar? Clar, per suposat, el problema és:
Pots haver comprat les taronges de terra d'un hort per uns 50 euros, pensant que pots traure el doble venent-les a la peladora. Saps que estaràs més de dos dies treballant de sol a sol, però un benefici d'uns 50 euros et pareix bé, però clar, tot pot ser un problema i és arriscat pels següents motius:
-De vegades les peladores es saturen i tanquen uns dies com va passar abans de nadal, que van tancar fins a passar reis, no perquè volgueren festa, sinó perquè no podien agafar més taronja. Cosa que no pots endevinar.
-Per tant, el que passa és que eixes taronges de terra van fent-se malbé i això són dinés que perds
-A més, en eixe temps el preu baixa molt.
Per tant, com sempre, a perdre el treballador, que pot donar-se el cas que no guanye ni eixos 50 euros que ha invertit, que si ja els ha pagat, perduts estan, i si no estan pagats, fes-li entendre a l'amo de l'hort que no has guanyat dinés. Eixa gent que no faltant-los de res preferiria perdre les taronges que donar-les. Eixa gent que vol molt els dinés i que cada vegada té la butxaca més plena, però el cor més buit.
En el cas que hages pogut collir abans que les peladores tancaren i penses que almenys eres afortunat, no et precipites que també pots tindre problemes.
Moltes peladores no paguen a temps, és comprensible, i encara que t'agradaria cobrar al moment, moltes vegades no és possible i tornes en un dia, dos, tres.. Fins ací correcte, però pot hi haure problemes també. Hi ha peladores competents que fan les coses com toca, ells també són treballadors que es passen allí el dia. En canvi, hi ha peladores que tenen la cara molt dura. Portes les taronges i no te les paguen, vas passant per allí i tocant per telèfon i mai és bon moment, fins que passen un parell de setmanes i vols cobrar, llavors et diuen que van a pagarte-la uns 70 cèntims més barata, perquè en eixes dues setmanes ha baixat de preu. Ells l'han venuda al preu anterior, al que havíeu acordat, però intenta enganyar-te i guanyar-se eixos dinés i no hi ha manera que baixe del burro fins que no amenaces en què vas a tocar a la guàrdia civil, que segurament revisara els papers i pot trobar alguna irregularitat.
Hem pareix una poca vergonya que s'explote als collidors d'aquesta manera i es una poca vergonya que hagen de passar una odissea per guanyar-se uns euros. Ja que l'estat, el poder, els que tenen els dinés es burlen de nosaltres i ens lleven drets que als nostres iaios els va costar guanyar, almenys els riquets de poble, els vull i no puc, a eixos que els agrada aparentar, als que miren per damunt del muscle..No sigueu bajoques que vosaltres tampoc sou classe alta i el dia que us pegueu el bac voldreu ajuda. Penseu més en les persones, que són més importants que els dinés. "Ansies", profitosos, egoistes.. Menys explotació i més consciència social.
 ÀNGELA PEIRÓ CAMÚS

1 comentari:

  1. Pues no voteu als que deixen que les ETT's puguen pagar legalment a 2€/h. El SMI es de poc més que 22€ al dia,i els descompten el transport. No hi ha res ilegal a les ETT,sols deixar de votar PP ni PSOE.y

    ResponElimina